Vitamina D: el nutrient oblidat que tots necessitem
vitamina D

Taula de continguts

La vitamina D és un nutrient necessari per mantenir la nostra salut. Ajuda el cos a absorbir i metabolitzar el calci i el fòsfor des dels intestins, una de les principals substàncies necessàries per mantenir els ossos forts. Si falta vitamina D al cos, una persona pot desenvolupar raquitisme i osteoporosi.

També actua en la funció del sistema immunitari perquè pugui combatre els bacteris i els virus. Juntament amb el calci, la vitamina D contribueix a prevenir l’osteoporosi i mantenir la funció muscular.

Com sintetitzem la vitamina D?

De manera natural, la vitamina D se sintetitza a través de la llum del sol directa, és a dir, que el cos la produeix quan la pell descoberta s’exposa al sol.

També mitjançant l’alimentació, especialment amb aquells aliments amb un alt contingut d’aquesta vitamina com peixos (anguila i angules, bonítol fresc, tonyina, conserves en escabetx, sardines, arengades, verat, seitons…), marisc, rovells d’ou, fetge, formatges o lactis grassos, bolets, alvocat, etc.

Suplements multivitamínics augmenten la concentració de vitamina D a la sang. A Farmàcia Susanna Fornells recomanem la Vitamina D3 de Vermont, un dels millors complements alimentaris masticables a base de vitamina D3.

Quins efectes produeixen els nivells baixos de vitamina D al cos?

En molts casos, les persones amb deficiència d’aquesta vitamina tenen més risc de desenvolupar malalties infeccioses. Especialment en els nens, quan la seva deficiència porta a un fort deteriorament de la protecció antiinfecciosa. La deficiència d’aquesta vitamina també produeix:

  • Pèrdua de densitat òssia.
  • Augment de la possibilitat de patir depressió.
  • Problemes de pell, com èczemes, dermatitis, etc.
  • Augment del risc de patir més refredats i grips.
  • Augment de nafres a la boca.
  • Augment dels nivells de colesterol.
  • Agudització de l’asma.

Qui l’hauria de prendre?

Totes les persones amb reuma, osteoporosi, gent gran, dones embarassades o durant lactància, persones amb obesitat, persones amb malalties autoimmunes, persones amb pell fosca, nadons alimentats només amb llet materna.

En resum, els beneficis principals de la vitamina D es tradueixen en una millora de la salut òssia en general, la disminució de la pressió arterial alta, l’enfortiment del sistema immunitari i el manteniment de la funció cognitiva.

També et pot interessar...