En el nostre compromís continu per a la millora de la qualitat de vida dels nostres pacients, especialment a la població d’edat avançada, el mes de novembre passat vam assistir al programa formatiu: “Què cal saber de l’insomni? Programa d’Educació Sanitària per a la gent gran sobre el bon ús dels medicaments (PESGG)“, organitzat per CatSalut, el Departament de Salut de la Generalitat i el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya.
El programa no només va abordar temes crítics sobre l’insomni, una preocupació creixent a la societat actual, sinó que també va destacar la importància d’un ús responsable dels medicaments. A continuació, explorarem alguns dels punts clau més rellevants d’aquest programa.
El somni, una necessitat fisiològica vital
El somni és una necessitat fisiològica vital, és tan necessari per viure com menjar o respirar. Durant el son, el cervell transforma la seva activitat, bloqueja activament estímuls externs i se centra en estímuls interns. L’activitat cerebral passa per diferents fases que se succeeixen regularment en cicles d’entre 90 i 120 minuts i que es repeteixen 4 o 5 vegades durant tota la nit.
La llum facilita la producció de cortisol que s’associa amb poder estar actiu. Necessitem dormir per consolidar la informació que ens ha arribat conscientment o inconscientment al llarg del dia i perquè el descans afavoreix els processos immunitaris, la reparació cel·lular i la producció de certes hormones.
Què és l’insomni?
L’insomni és un trastorn del son que afecta milions de persones a tot el món. Es caracteritza per la dificultat per dormir, mantenir el son o despertar-se d’hora, cosa que pot portar a una mala qualitat i quantitat de son. Pot arribar a afectar negativament la salut física, mental i emocional, cosa que condueix a un baix rendiment acadèmic i laboral, així com a reduir la qualitat de vida.
Quines són les causes?
L’insomni pot ser causat per diversos factors, incloent-hi estats mèdics subjacents, hàbits d’estil de vida i factors ambientals. Alguns dels factors comuns que contribueixen a l’insomni són:
Malalties psicològiques: L’ansietat, la depressió, el trastorn d’estrès posttraumàtic i altres trastorns psicològics poden afectar negativament el son.
Estats mèdics: El dolor crònic, l’asma, l’hipertiroïdisme, la síndrome de les cames inquietes i altres afeccions mèdiques.
Medicaments: Certs medicaments, com els antidepressius, poden interrompre el son i causar insomni.
Hàbits d’estil de vida: L’horari irregular de son, treballar torns de nit, consum excessiu de cafeïna, nicotina i alcohol, i l’ús excessiu de dispositius electrònics.
Quines conseqüències pot produir l’insomni?
- Cansament i somnolència diürna.
- Disminució de l’atenció, la concentració o la memòria.
- Disminució de la qualitat de vida.
- Deteriorament de la salut mental (depressió, ansietat).
- Mal de cap tensional o símptomes gastrointestinals.
- Disminució de la qualitat del treball.
- Propensió a tenir accidents laborals o de trànsit.
- Dificultats en les relacions interpersonals.
Si tens dificultats per dormir i et sents identificat amb algun d’aquests símptomes o conseqüències a causa de la manca de son, continua llegint per saber més sobre com superar l’insomni de forma natural.