Insomni: tot el que cal saber
Insomni

Taula de continguts

En el nostre compromís continu per a la millora de la qualitat de vida dels nostres pacients, especialment a la població d’edat avançada, el mes de novembre passat vam assistir al programa formatiu: “Què cal saber de l’insomni? Programa d’Educació Sanitària per a la gent gran sobre el bon ús dels medicaments (PESGG)“, organitzat per CatSalut, el Departament de Salut de la Generalitat i el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya.

Què cal saber de l’insomni? Programa d’Educació Sanitària per a la gent gran sobre el bon ús dels medicaments (PESGG)

El programa no només va abordar temes crítics sobre l’insomni, una preocupació creixent a la societat actual, sinó que també va destacar la importància d’un ús responsable dels medicaments. A continuació, explorarem alguns dels punts clau més rellevants d’aquest programa.

El somni, una necessitat fisiològica vital

El somni és una necessitat fisiològica vital, és tan necessari per viure com menjar o respirar. Durant el son, el cervell transforma la seva activitat, bloqueja activament estímuls externs i se centra en estímuls interns. L’activitat cerebral passa per diferents fases que se succeeixen regularment en cicles d’entre 90 i 120 minuts i que es repeteixen 4 o 5 vegades durant tota la nit.

La llum facilita la producció de cortisol que s’associa amb poder estar actiu. Necessitem dormir per consolidar la informació que ens ha arribat conscientment o inconscientment al llarg del dia i perquè el descans afavoreix els processos immunitaris, la reparació cel·lular i la producció de certes hormones.

Què és l’insomni?

L’insomni és un trastorn del son que afecta milions de persones a tot el món. Es caracteritza per la dificultat per dormir, mantenir el son o despertar-se d’hora, cosa que pot portar a una mala qualitat i quantitat de son. Pot arribar a afectar negativament la salut física, mental i emocional, cosa que condueix a un baix rendiment acadèmic i laboral, així com a reduir la qualitat de vida.

Quines són les causes?

L’insomni pot ser causat per diversos factors, incloent-hi estats mèdics subjacents, hàbits d’estil de vida i factors ambientals. Alguns dels factors comuns que contribueixen a l’insomni són:

Malalties psicològiques: L’ansietat, la depressió, el trastorn d’estrès posttraumàtic i altres trastorns psicològics poden afectar negativament el son.

Estats mèdics: El dolor crònic, l’asma, l’hipertiroïdisme, la síndrome de les cames inquietes i altres afeccions mèdiques.

Medicaments: Certs medicaments, com els antidepressius, poden interrompre el son i causar insomni.

Hàbits d’estil de vida: L’horari irregular de son, treballar torns de nit, consum excessiu de cafeïna, nicotina i alcohol, i l’ús excessiu de dispositius electrònics.

Quines conseqüències pot produir l’insomni?

  1. Cansament i somnolència diürna.
  2. Disminució de l’atenció, la concentració o la memòria.
  3. Disminució de la qualitat de vida.
  4. Deteriorament de la salut mental (depressió, ansietat).
  5. Mal de cap tensional o símptomes gastrointestinals.
  6. Disminució de la qualitat del treball.
  7. Propensió a tenir accidents laborals o de trànsit.
  8. Dificultats en les relacions interpersonals.

Si tens dificultats per dormir i et sents identificat amb algun d’aquests símptomes o conseqüències a causa de la manca de son, continua llegint per saber més sobre com superar l’insomni de forma natural.

També et pot interessar...